YASMINA REZA Babilonia (2016)
A Yasmina Reza se la compara sovint amb Samuel Becket per la seva capacitat de mostrar com són d'irreversibles els moments més insignificants de la vida. A Babilònia la protagonista i narradora és Elisabeth, una dona gran, deprimida i avorrida de la seva vida rutinària. Però tot es capgira i es precipita quan decideix convidar una colla d'amics i veïns a fer una festa a casa seva.
JAUME CABRÉ Quan arriba la penombra (2017)
PER PETTERSON Sortir a robar cavalls (2003)
AURORA BERTRANA Entre dos Silencis (1958)
A Yasmina Reza se la compara sovint amb Samuel Becket per la seva capacitat de mostrar com són d'irreversibles els moments més insignificants de la vida. A Babilònia la protagonista i narradora és Elisabeth, una dona gran, deprimida i avorrida de la seva vida rutinària. Però tot es capgira i es precipita quan decideix convidar una colla d'amics i veïns a fer una festa a casa seva.
JAUME CABRÉ Quan arriba la penombra (2017)
L'autor ens presenta un conjunt de tretze relats escrits entre 2012 i 2016 que s'entrellacen entre ells i on explora la part més fosca de l'ésser humà. Utilitza un llenguatge acurat, de thriller, irònic, imaginatiu amb el que dibuixa una gran varietat de personatges, que intenten provocar al lector i deixar-hi un rastre, que els faci pensar.
PER PETTERSON Sortir a robar cavalls (2003)
Obra que ha estat guardonada i traduïda en més de 50 idiomes. Està narrada en primera persona per un home d'uns setanta anys, en Trond. Per una banda, presenciem el present d'en Trond, que s'ha retirat a l'Est de Noruega en una cabana aïllada amb l'única companyia d'un gos i d'un veí proper, i, per l'altra, el protagonista ens transporta a un estiu de la seva adolescència, quan tot va canviar en la seva vida. La natura també cobra vida en les seves descripcions.
AURORA BERTRANA Entre dos Silencis (1958)
Aquest 2017 és celebra l'any Bertrana i aquesta obra ens va ser recomanada al nostre darrer sopar literari per Rafel Nadal. Entre dos silencis narra la seva esborronadora experiència en missió humanitària al poble francès d'Étabon. Després de la segona Guerra Mundial, Aurora conviu amb les dones d'aquest poble que ploren a tots els seus homes afusellats per la Gestapo el 1944.
FLEUR JAEGGY El último de la estirpe (2014)
Llibre de relats difícil de catalogar, alguns molt bonics, d'altres terribles, però tots amb un llenguatge quasi telegràfic que el lector ha de suplir per imaginar-se l'anar i venir dels personatges de les històries. Interessant des del punt de vista de l'escriptura, i dels seus silencis, que fa que tot plegat sembli un joc ple d'enigmes entre l'autora i el lector.
ROBERT GRAVES Jo, Claudi (1934)
Novel·la històrica, supervendes del segle XX, que està narrada per l'emperador Claudi en primera persona. L'emperador, afectat per poliomelitits i tartamudeig, narra la seva infantesa i juventut, entre el regnat d'August i Cal·lígula.
ERICA SPINDLER La primera esposa (2015)
La història comença quan Bailey Brown es desperta en un hospital després de patir un accident i no recorda res de res. Torna amb el seu marit, però la tràgica mort de la primera esposa i els rumors sobre la desaparició de dones pels voltant comencen a fer suspitar la protagonista del seu marit. Es tracta, d'un thriller ple de suspens i misteri amb tocs romàntics.
FRÉDERIC PAJAK La inmensa soledad (1999)
Assaig entretingut on l'autor busca les similituds entre aquests dos autors: Nietzche i Pavese. Ambdos són orfes de pare, creixen envoltats per dones i mai trobaran el seu amor. Ambdos son poetes solitaris, de vida curta que acaben els seus darrers dies abocats a la bogeria.
ANGELIKA SCHROBSDORFF Tu no ets una mare com les altres ( 2012)
ANGELIKA SCHROBSDORFF Tu no ets una mare com les altres ( 2012)
L'autora evoca la seva mare amb tendresa i esperit crític. Ens transporta als anys vint quan Elsa era una jueva de classe alta, atractiva, intel·ligent i dotada per a les arts. Però a l'esclatar la segona Guerra Mundial, Elsa, mare de tres fills, ha de fugir i passar angúnies i penúries.
SILVANA VOGT La mecànica de l'aigua (2016)
Silvana Vogt va néixer a Argentina, però ara viu a Barcelona i aquesta és la seva primera novel·la. L'obra comença a l'època del "corralito" a l'Argentina, d'on Vera, la seva protagonista necessita marxar per causes econòmiques i sentimentals alhora. Travessa l'Atlàntic i es planta a Barcelona, on trobarà dificultats, entre elles una nova llengua, però on trobarà també una gran oportunitat per començar una nova vida.
ZERUYA SHALEV Lo que queda de nuestras vidas (2016)
Zeruya Shalev és una de les principals veus literàries israelianes. En aquesta obra parla de les relacions entre pares i fills, dels seus sentiments i resentiments. Tot comença quan Hemda Horowitz es troba a les acaballes en un hospital i repassa el que ha estat la seva vida, primer com a filla, en un kibutz, i després com a mare d'un noi i una noia.
MARCELLO FOIS Estirpe (2009)
Aquest escriptor italià inicia a Estirpe la saga dels Chironi, una família humil, rural, de Sardenya. Veiem com la família s'esforça per sobreviure amb el teló de fons de les dues guerres mundials, que s'emporten els fills. Prosa descriptiva i emotiva.
SÍLVIA SOLER Els vells amics (2017)
L'autora en aquesta novel·la ens parla de l'amistat: Cinc joves, estudiants de Belles Arts, es coneixen i es fan amics arrel d'un viatge a Paris en motiu d'una exposició de Gauguin. Però, la vida continua i els seus camins es separen.
MAR BOSCH Les generacions espontànies (2016)
L'Eva té la seva primera entrevista de feina després d'una llarga temporada sense oportunitats. Amb un estil atrevit i humorístic Mar capgira la situació de la seva protagonista i la del fill del seu nou cap.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada