dissabte, 3 d’octubre de 2015

PROPOSTES LITERÀRIES 2015-2016

PATRICK MODIANO                  Perquè no et perdis pel barri  (2014) Llengües: fran, cat, cast.


                                           

Patrick Modiano és un dels escriptors francesos actuals més guardonat i de més fama internacional. L'any 2014 va guanyar el premi Nobel de literatura per la seva trajectòria. 
El protagonista principal de la novel·la és Jean Daragane, un escriptor gran que es troba cada vegada més aïllat, però per circumstàncies ben banals es veu obligat a recordar un període de la seva vida que s’havia esforçat molt per oblidar. Mentre el lector va descobrint el misteris i secrets de la seva vida, decobreix també el París de fa 50 anys: el seu anar i venir, els seus carrers, les seves places, els seus cafès, en definitiva, la vida dels seus conciutadans. 

WAJDI MOUARAD                                  Ànima   (2012)  Llengües: fran., cat., cast
                                                                                                
Wajdi Mouawad és actor, cineasta i un dels dramaturgs i escriptors d’expressió francesa de més rellevància del panorama actual.  Ànima, descrita sovint com una novel·la totèmica i animista, representa el seu segon llibre dins l'aventura narrativa: Quan Wahhch Debch descobreix que han assassinat la seva dona comença una cacera irracional de l'home a través d'Amèrica violenta i bella alhora. El protagonista ha d'alliberar la seva còlera i sacrificar la seva ànima per tal de desvelar la mentida sobre els seus orígens.  Ha obtingut el Gran Premi Thyde Monnier de la Societat General d’Homes de Lletres, el premi literari Deuxième Roman de Laval, el premi Phénix de literatura i el premi Méditerranée.

JAMES SALTER                         L'última nit (2005)  Llengües: ang., cat., cast.


                                               http://www.racodelaparaula.cat/imatges/ultima_nit_salter.jpg

Un recull de 10 relats sobre la relació de parella on s'exploren els enganys, els desamors, la incomunicació, la soledat, l'amor... entre els homes i les dones. Intimitat descoberta per la ploma d'un dels grans escriptors nord-americans contemporanis, que morí aquest 2015 i que sabia descriure i utilitzar com ningú la profunditat psicològica i emocional dels personatges. 

NADINE GORDIMER                          Atrapa la vida  (2005)  Llengües: ang., cast, cat...

                    


El diagnosi d'un càncer de tiroides als trenta anys fa que el protagonista es repensi la seva vida i la relació que manté amb els pares, la dona i el fill. També la vida al seu voltant, dels familiars i coneguts fa un gir, especialment la vida dels més grans, els seus pares. El protagonista recupera una comunicació estreta amb la mare, un personatge que ens sorprendrà per la seva flexibilitat, valentia i esperit de lluita per aconseguir una vida plena.
Nadine Gordimer , que morí el 2014, fou una escriptora sud-africana d'immigrants jueus que va saber reflectir bé la complexitat social del seu país i que va apostar per superar fermament  la segregació racial. Va guanyar el premi Nobel l'any 1991.

JAVIER CERCAS                               El impostor (2014 )   Llengües: cast.

                     
Javier Cercas es torna a inspirar en la realitat, en la investigació històrica i biogràfica per escriure aquesta novel·la. En aquest cas es tracta de la historia de Enric Marco Batlle, un gran impostor al llarg de la seva vida: Es fa passar per antifranquista i antifeixista durant dècades i sobretot per un supervivent del camp de concentració nazi de Flossenbürg durant la segona guerra mundial. Però l'autor també juga i reflexiona sobre com el fet de narrar la vida dels "altres" et tempta a viure la seva vida. En definitiva, la realitat i la ficció interactuen i es complementen tant en el cas del protagonista com en el cas de l'escriptor.


IAN MCEWAN                                       Dissabte (2005)      Llengües: ang, cat.,cast., ...

                                   

Henry és un neurocirurgià que viu una vida feliç amb la seva dona i els seus fills. Però tot canvia el dissabte 15 de febrer del 2003, quan testimonia casualment un accident d’avió. Aquest dia entra en un espiral d'angoixa que resultarà en el seu ensorrament personal i existencial, tot narrat al llarg d'un dia. 
Ian McEwan és un escriptor anglès molt premiat i amb força obres portades al cinema. 

 ISABEL ALLENDE                    El Juego de Ripper ( 2014) Llengües: cast.https://rincondecriticaliteraria.files.wordpress.com/2014/01/isabel-allende-credit-lori-barra-sm.jpg

Novel·la d'intriga  i basada en una onada d'assassinats a San Francisco. L'autora xilena de supervendes torna a utilitzar els dons supernaturals, les immenses possibilitats de la ment humana per desllorigar el misteri en aquesta novel·la. És gràcies a un joc de rol anomenat Ripper, que Amanda, una jove d'institut, té la possibilitat d'ajudar a la investigació policial per tal de solucionar el cas, que esdevindrà també personal.

CRISTINA GARCÍA                    Silenci a taula (2014 ) Llengües: cat.

http://www.agapea.com/poltada-i6n10483920.jpg
 

La Cristina García, professora d'institut, ens regala mirallets de la seva vida i de la seva escriptura amb aquests 17 contes que conté Silenci a taula.  Relats contectats amb el teatre, amb la vida quotidiana i amb la poesia que inegablement conté l'existència i que tant necessària se'ns fa per tirar endavant.

STEPHEN KELMAN                  Els consells del colom  (2011)  Llengües: ang, cat, cast.


http://www.foyles.co.uk/cms-uploaded/authors/85291.jpg                                               http://www.racocatala.cat/imatges/canals/els-consells-del-colom.jpg

Harrison Okupu, un nen ghanès de deu/onze anys, que en fa dos que viu amb la seva mare i la seva germana en un suburbi de Londres, és el protagonista d'aquesta novel·la anglesa. El mateix Harri ens narra en primera persona la seva història i com la seva infantesa feliç, de nen de suburbi, comença a quedar enrere un dia que un noi del barri apareix assassinat i, ell i el seu amic Dean, decideixen investigar què ha passat. La realitat i la fantasia que es barrejaven en la vida d'en Harri, en les converses amb el seu amic que mira tots el CSI de la televisió, en les històries que li explica la mare, en els consells que li dóna el colom, a qui el nen fa confidències, poc a poc deixen pas a la realitat en majúscules: la corrupció, les bandes, la violència, les revenges,  la immigració... del suburbis londinecs.

XAVIER BOSCH                         Algú com tu  (2014  )  Llengües: cat


http://www.vilaweb.cat/media/continguts/000/039/148/148.jpg                                                http://productesdelaterra.cat/23228/llibre-algu-com-tu.jpg

Història sentimental que contraposa dues visions generacionals ben diferents sobre l'amor. La protagonista Gina, que tot i rondar la quarantena encara no ha tastat el veritable nèctar de l'amor, descobrirà qui fou realment la seva mare, la Paulina, i el seu vertader amor, a través d'unes cartes guardades a París. L'autor ens esperona a viure la vida al màxim, tot i el perill al fracàs i a la decepció.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada