dimecres, 17 de febrer de 2021

LA DRECERA, de Miquel Martín i SerraMIQUEL MARTÍN I SERRA

          Begur 1969 

LLicenciat en Filosofia per la UAB.

 

Ha publicat més d'una dotzena de llibres entre els
quals destaquem:
Hi ha amors que maten
Cabells de Medusa
Els pobles perduts
Llegendes de mar de la Costa Brava

A més d'escriure també es dedica a preparar activitats
culturals lligades amb la poesia, sobretot de
Joan Vinyoli, de qui és un gran expert.Amb La drecera Miquel Martín i Serra  es dóna a conèixer al gran públic, tot i que la seva activitat literària ja fa anys que dura i ha estat reconeguda amb diversos premis.
L'èxit d'aquesta novel.la, finalista al premi d'Òmnium a la millor novel.la de l'any 2021, es deu al boca a boca. Els lectors han sabut apreciar un text ben escrit, amb unes magnífiques descripcions tant dels paisatges com dels estats d'ànim, que ens proporciona una lectura pausada i que, un cop llegida ens deixa amb una barreja de nostàlgia, tranquil.litat i de que tot, en la vida, passa. És cert que també hi ha una mirada crítica al món que va canviant, però com que ho fa a través dels ulls d'un noi molt jove, aquest canvi l'anem assumint com un fet natural.
La drecera és un llibre tranquil. Un llibre en el que molts de nosaltres ens podem sentir identificats. La transformació del nostre poble, Salt, no ha estat tan glamourosa com la de la Costa Brava, però igualment traumàtica i ràpida. La conversió d'un municipi no massa extens on la majoria de la gent es dedicava a l'horta, al planter, a oficis diversos com cistellers i cadiraires i a treballar a les fàbriques tèxtils, a un poble annexat a Girona, on es comencen a construir pisos i passa a ser una ciutat-dormitori va ser molt ràpida .Tant que molts i moltes encara tenim records d'aquella vida rural com els que té el protagonista de la història.

La mirada de Miquel Martín a la transformació i comprensió del seu món quotidià no és tràgica ni tampoc d'una nostàlgia que faci mal. És més aviat la constatació d'un canvi que, com que ve acompanyat pel propi pas de la infantesa a l'adolescència, el veiem com una cosa normal.

Aquesta  novel.la ha rebut molt bones crítiques. Us deixem l'enllaç a un parell d'articles que en parlen:

https://llegim.ara.cat/actualitat/miquel-martin-serra-la-drecera-escriptor-descoberta-emporda_1_1060293.html


https://www.nuvol.com/llibres/miquel-martin-explora-les-dreceres-entre-la-infantesa-i-la-pubertat-109612


També us pengem un parell de videos, el primer és un comentari des del punt de vista literari i el segon un tràiler del que podria ser una pel.lícula sobre el llibre:                                                                             
 


https://youtu.be/VR9g5VzN33k


A La drecera Miquel Martín ha tingut l'encert d'explicar la història a través d'un nen que va creixent i de qui no sabem el nom. És una història de canvi i descoberta  que proposa, també,  molts altres temes:

- les relacions masovers/amos
- les diferències entre la gent de Barcelona i la gent de poble
- el canvi d'amistats
- la relació més propera que poden tenir els nens de poble amb la gent gran 
- els canvis en el paisatge quotidià

Tot escrit amb un llenguatge fluid, amb un lèxic molt ric i que no es fa gens embafador. Els capítols breus i que són en ells mateixos una petita història o un conte, ajuden a fer d'aquest llibre una lectura molt recomanable.Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada