Aquest divendres 12 de juny ens hem trobat al restaurant L'Estrada de Salt per fer l'última trobada del curs del Club de Lectura Biblos.
Llegir, parlar, menjar...
Ens acompanya la Núria Esponellà, autora del llibre que hem triat per cloure el curs, Rere el murs.
L'acció del llibre ens situa al Monestir de Sant Pere de Rodes, a l'Alt Empordà, en plena època medieval i en el marc dels enfrontaments entre els casals d'Empúries i el de Perelada. Per l'obra desfilen diversos personatges molt ben retratats per l'autora, l'Ocell,en Blai, un jove serf lligat a l'abat de Sant Pere de Rodes; en Sebastià, un antic croat que abandona les armes en adonar-se de la crueltat i inutilitat de les guerres; l'abat Berenguer, que dirigeix el monestir com un autèntic senyor feudal; el Mestre Peire, escultor i alter ego del Mestre de Cabestany, la Càndia, filla de l'escultor, de la que s'enamora en Blai, i tot un reguitzell d'altres personatges que s'entrecreuen en la trama del llibre, barreja de novel.la històrica i novel.la negra que va atrapant al lector a mida que la lectura avança.
La Bibiana és l'encarregada de presentar-nos la Núria, fer una ressenya biogràfica i una introducció a la seva obra literària. En ressalta especialment el seu començament com a poetessa, la seva relació amb el paisatge, amb la natura... L'autora recorda que en segueix escrivint.
Aquí teniu un enllaç a tres poemes de la Núria.
Tot seguit l'autora pren la paraula i ens fa cinc cèntims de cadascun dels seus llibres.
La xerrada amb la Núria resulta molt interessant. Enmig d'una conversa distesa, l'autora ens ensenya i ens desplega, literalment, els “llençols”, tal com ella anomena els apunts que són l'esquelet de la novel.la. En aquests llençols la Núria apunta tant les característiques i relacions dels personatges, com la recerca històrica, per cert molt aprofundida, mapes de l'època, i tot el material que li pot servir per anar vestint la novel.la.
També ens explica alguna anècdota divertida, com que va demanar quedar-se a dormir una nit sola dins del monestir per poder experimentar la sensació de por que devia sentir l'Ocell, el jove protagonista. O les innombrables vegades que va pujar al monestir per amarar-se del paisatge, la tramuntana, els espadats i poder-ho transmetre al lector.
La Núria comenta el procés creatiu d'algunes de les seves novel·les, molt lligades a les seves experiències personals. També fa esment dels seus inicis com a poetessa i com sovint la seva prosa és un reflex de la seva sensibilitat poètica. Tampoc descarta tornar a publicar poesia.
No cal dir que tothom parla, dóna la seva opinió i fem un munt de preguntes a la Núria que va responent amablement.
A l'hora del comiat va escriure una dedicatòria en els exemplars del llibre de cadascun dels assistents al sopar.
Si voleu seguir la trajectòria d'aquesta autora podeu entrar al seu bloc, consultar i participar.
Tanquem la trobada i ens emplacem a continuar assaborint aquest “gust per la lectura” amb les propostes del curs que ve.
BON ESTIU!!!!